Wat is een opkomst en wanneer is zo’n opkomst? Waar koop ik de juiste kleding? Er zijn veel 'vaktermen' en tradities binnen scouting, op deze pagina krijgt u al veel antwoorden op mogelijke vragen. Meer weten? Dan horen we het ook graag! Veel informatie je nalezen in de folder Help! Mijn kind zit op scouting! en de welkomstboekjes die onderaan deze pagina te downloaden zijn. En ook is er nog meer informatie over Scouting en Scouting Jan Hilgers elders op deze site te vinden.

Leeftijdsgroepen en bijeenkomsten

Een Scoutinggroep is opgebouwd uit verschillende leeftijdsgroepen, speltakken genoemd. Bij Scouting zijn er vijf van deze speltakken: bevers (5-7 jaar), welpen (7-11 jaar), scouts (11-15 jaar), explorers (15-18 jaar) en de roverscouts (18-22 jaar). Om de fantasie van kinderen te stimuleren, spelen de jongste speltakken in een thema. Iedere speltak komt een keer per week samen; dit heet een ‘opkomst’. Meer informatie over de speltakken is te vinden op de speltakpagina's en in de welkomstboekjes onderaan deze pagina.

Informeel leren

Bij ‘leren’ wordt vaak gedacht aan kennis en vaardigheden, maar de competenties die kinderen bij Scouting ontwikkelen zijn ook gericht op het sociale aspect. Samenwerken, zorgen voor elkaar, respect voor de omgeving; dat zijn belangrijke aandachtsgebieden van het Scoutingprogramma. De niet-formele manier van leren bij Scouting zit tussen formeel (op school, met vastgestelde doelen en eisen) en informeel (spontaan, in het dagelijks leven) leren in. Door de stimulerende omgeving en uitdagende activiteiten leren kinderen en jongeren bij Scouting heel veel, zonder dat ze dit zelf zo ervaren, want plezier en gezelligheid staan centraal. Meer informatie over niet-formeel leren in de Scoutingpraktijk? Scouting Nederland heeft een brochure hierover gemaakt.

Kleding

Net als bij een sportteam zijn wij als scouts ook herkenbaar. Daarom dragen we een ‘Scoutfit’. Alle kleding zit lekker en kan tegen een stootje; perfect dus om lekker buiten bezig te zijn en vies te worden. Voordat uw kind geïnstalleerd is, mag het alleen de Scoutfitblouse dragen. Tijdens de installatie krijgt uw kind de groepsdas en tekens voor op de blouse uitgereikt. Samen met een blauwe broek is de Scoutfit compleet!

De scoutfit verschilt per speltak en ziet er als volgt uit:

Bevers: rode blouse en een blauw-gele das
Welpen: groene blouse en een blauw-gele das
Scouts: beige blouse en een blauw-gele das
Explorers: brique blouse en een blauw-gele das
Roverscouts: brique blouse en een blauw-gele das

De blouse is te koop via de ScoutShop, de das en installatietekens worden door de leiding geregeld, een brief hierover staan onderaan deze pagina.

Insignes, waar horen ze eigenlijk?

Soms is het onduidelijk waar welk insigne moet op de scoutfit. Voor de bevers, welpen en scouts heeft Scouting Nederland een overzicht gemaakt van welk insigne waar zou moeten. Niet alle insignes die in de overzichten worden genoemd worden gebruikt in onze groep. Voor vragen staat de speltakleiding natuurlijk altijd klaar!

Bekijk het overzicht van de bevers, welpen of scouts.

Oudercontact

Goed contact met ouders vinden we belangrijk. We doen dit op verschillende manieren namelijk via e-mails, nieuwsbrieven, de website en de facebookpagina. We vinden het ook belangrijk om te horen hoe de kinderen Scouting ervaren. Alle feedback is dan ook welkom! Zijn er speciale zaken waar we rekening mee moeten houden, bijvoorbeeld het dieet van uw kind? Geef het aan ons door! Ook als er iets speelt waardoor uw kind even niet lekker in zijn vel zit, horen we het graag. We kunnen hier dan op inspelen.

Verzekering

Bij het Scoutinglidmaatschap is een secundaire WA verzekering inbegrepen. Dat betekent dat eerst uw eigen verzekering wordt aangesproken en in tweede instantie die van Scouting. Voor kamperen e.d. kunnen via Scouting Nederland aanvullende verzekeringen worden afgesloten, deze zijn dan altijd door de leiding afgesloten voor iedereen die mee gaat (en is bij de prijs van het kamp inbegrepen).

Drie bonnen om gratis te komen kijken wat we doen

Kom gratis kijken bij de Bevers

Kom gratis kijken bij de Scouts

Kom gratis kijken bij de Explorers

Informatie voor ouders over scouting en de specifieke speltakken

Help! Mijn kind zit op Scouting!

Welkom bij de welpen

Welkom bij de scouts