Geschiedenis Jan Hilgers

In 1910 was Jan Hilgers de eerste mens die boven Nederland vloog. Hij vertrok vanaf Vliegkamp Ede en maakte een korte vlucht boven de Veluwe. Het vliegtuigje was in alle haast geïmporteerd vanuit Frankrijk om te voorkomen dat een ander in Heerenveen eerder zou vliegen. De vlucht van Jan Hilgers was kort, hij kon nog niet echt vliegen. Om te keren moest hij zijn vliegtuig landen, omdraaien en weer opstijgen. Toch was het een succesvolle demonstratie die de geschiedenisboeken inging en 80 jaar later werd geëerd door een Scoutinggroep.

Zijn eerste vlucht boven Nederland werd in 1955 herdacht met de oprichting van een monument aan de Zonneoordlaan, waar vroeger het vliegkamp was. Ook de Jan Hilgersweg bij de Driesprong herinnert nog aan hem.

Meer informatie over Jan Hilgers

Geschiedenis Scouting Jan Hilgers

In februari 1990 is de scoutinggroep Jan Hilgers opgericht. In de eerste jaren zaten wij gevestigd in het sociaal cultureel centrum De Manen. Wij zijn daar gestart met twee speltakken: De bevers en de welpen. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot volwaardige scoutinggroep met een complete speltaklijn.

In 1991 is de volgende speltak opgericht namelijk de scouts. Vier jaar later kwamen daar ook de explorers bij. In september 1995 hebben we een eigen locatie gekregen op de Langekampweg. Jaren hebben we hier met veel plezier het scouting spel kunnen uitvoeren totdat het gebouw in februari 2001 afbranden. Met behulp van de gemeente Ede hebben we een een tijdelijke locatie gehad in een woonhuis op de Langekampweg vlakbij het oude terrein.

In 2003 zijn we verhuisd naar een nieuwe locatie, die we tot op het heden nog steeds gebruiken. Een voormalige boerderij, uit 1916, die we zelf hebben verbouw om hier het scoutingsspel te kunnen voorzetten.

27 okt 2018;
27 okt 2018;